Röviden és érthetően a D-vitaminról

Vitaverzum / Messer Máté
2024. 10. 27. 15:00:00
 Röviden és érthetően a D-vitaminról

A kulcsfontosságú vitamin az egészségünk számára.

A D-vitamin talán a legfontosabb mikrotápanyag, amit mindenkinek érdemes ismernie. Hiánya rengeteg embert érint, és több krónikus betegség egyik fő okozója. Nagyban eltér a többi mikrotápanyagtól; a napfény hatására a bőrünkben termelődik, azonban a modern életmódunknak köszönhetően ez csak a legritkább esetekben elegendő a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ételeink nagyon kevés mennyiségben tartalmazzák, ráadásul főleg olyanok, amiket a legtöbb ember nem szívesen fogyaszt. Szerencsére a D3-vitamin kiegészítése által bárki biztosíthatja a megfelelő D-vitamin-szintet, ami az egészségünk egyik alappillére.

 

A D-vitamin fajtái 

 

A D-vitaminnak két fő típusa van, a D2- és a D3-vitamin. A D3-vitamin az, amit napozás során előállítunk, és ami legtöbb tudományos kutatásban pozitív eredményeket mutatott.  

A D2-vitamin gombákban és néhány növényben található, de majdnem minden szempontból kevésbé hatásos, mint a D3-vitamin. Ezért nagyon fontos, hogy mindenképpen a D3-at pótoljuk.  

 

Miért olyan nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni? 

 

Sok mikrotápanyaghoz hozzájuthatunk a megfelelő táplálkozás által, de a D3-vitamin nagyon kevés ételben van jelen. Egyedül a halmájak és a belőlük készült olajok tartalmaznak jelentős mennyiségű D3-vitamint, viszont ezeket az ételeket szinte senki sem fogyasztja. Emellett közel tízszer annyi A-vitamin található bennük, mint amennyi D-vitamin, így ha valaki kizárólag ezekből fedezné a D-vitamin-szükségletét, akkor túl sok A-vitamint fogyasztana. Ez azért különösen fontos, mert a kettő aránya ideális esetben inkább közelít az 1:1-hez.

 

A napozás mennyit segít?  

 

Napozás által a legtöbben szintén nem jutnak elegendő D3-vitaminhoz, mivel az UV-B sugarakat (ezek indítják be a vitamin termelését a bőrünkben) rengeteg tényező gátolja. Minél északabbra él valaki, a napsugarak beesési szöge miatt annál kevesebb UV-B sugárzás éri, így az év nagyrészében nem termelődik benne D3-vitamin. A modern életmód következtében a legtöbben napfénytől elzárva, épületekben dolgoznak, nem beszélve arról, hogy a ruhák, a felhők, a városok légszennyezése és a naptejek használata mind-mind blokkolják az UV-B sugarakat.

Még ha valaki megfelelő körülmények között, sok időt is tölt a napon, akkor sem biztos, hogy optimális lesz a D-vitamin-szintje. Egy Hawaii szörfösökön végzett vizsgálatban a résztvevők felének D-vitamin-hiánya volt, annak ellenére, hogy átlagosan 28 órát töltöttek a napon hetente. Ezért is fontos megmérni a D-vitamin-szintünket, mivel önmagában még a sok napozás sem garancia arra, hogy elegendő D-vitamint termelünk.

 

Mennyi az optimális D-vitamin-szint? 

 

A megfelelő szintről megoszlanak a vélemények. A hivatalos ajánlások csak rendkívül alacsony D-vitamin-szint esetén beszélnek hiányról. Ezutóbbit 20 ng/ml (50 nml/l) alatt határozták meg, súlyos hiányként pedig a 10 ng/ml (25 nml/l) alatti 25-OH-D3 szintet szabták meg. Tudományos kutatások viszont azt találták, hogy a 30 ng/ml (75 nmol/l) alatti D-vitamin-szint már jelentősen növeli több krónikus betegség kockázatát, így sokan ezt szabták meg határértéknek, ami alatt már hiányról beszélhetünk. 

Az optimális érték valahol 30 ng/ml (75 nmol/l) és 70 ng/ml (175 nmol/l) között lehet, de minden bizonnyal ennél jóval magasabb D-vitamin-szint sem jelent kockázatot. Sokáig a nevetségesen alacsony, napi 400 nemzetközi egység D3-vitamin volt az ajánlott bevitel, amit azóta többször is megemeltek, miután több kutatás is arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyen kevés D-vitamin még a súlyos hiány megelőzésére sem elegendő.

 

Túladagolható-e a D-vitamin?

  

Sokan a D-vitamin túladagolásának veszélyeire hívják fel a figyelmet, de valójában ez szinte sosem fordul elő. Még egy olyan kutatás is kizárólag pozitív eredményekkel zárult, amiben 4700 résztvevő 7 éven keresztül napi 5,000-50,000 nemzetközi egység közötti D-vitamint fogyasztott.

 

Együttműködése más vitaminokkal  

 

Az A-vitamin és a K-vitaminok szintén védenek az esetleges negatív hatásoktól, és a D-vitaminnal együttműködve fokozzák annak pozitív hatásait.  

Ha valaki nem fogyaszt elegendő A-vitaminban gazdag ételt, akkor érdemes ugyanannyit pótolnia belőle, mint D3-vitaminból, tehát 1:1 arányban. Régebbi kutatások megállapították, hogy a két vitamin együttes fogyasztása hatékonyan előzi meg a megfázást, viszont külön-külön szedve ez egyikre sem igaz. Egy friss vizsgálat meg is erősítette a fentieket: 50 ezer nemzetközi egység A+D3-vitamin egyidejű szedése hatékonyabban csökkentette a stroke kockázatát és jobban emelte a D-vitamin szintjét, mint a D3-vitamin önmagában szedve. 

Bár sokan nem javasolják az A-vitamin kiegészítését a D3 mellett, ez teljesen alaptalan, mivel az A-vitamin javítja a D3-vitamin felszívódását, és megszünteti annak esetleges mellékhatásait.

 

Mennyi D-vitamint kell szednünk? 

 

Az első lépés, hogy megismerjük a D-vitamin-szintünket. Ez a 25-OH-D3 szintből állapítható meg, ami pontosan megmutatja, hogy mennyi D-vitamin van a szervezetünkben. Ha valaki nem pótol rendszeresen D3-vitamint, akkor szinte biztosan hiánya lesz.  

A cél az, hogy legalább 30 ng/ml (75 nmol/l) és 70 ng/ml (175 nmol/l) közé emeljük a D-vitamin-szintünket, mivel ez az érték jelentősen csökkenti több betegség kockázatát. Felnőttek esetében napi 2000 NE-4000 NE közötti mennyiség az, aminek szedésével ebben a tartományban tartható a D-vitamin-szintünk. Gyermekek esetében 10 kg-onként 1000 NE pótlása javasolt.  

A D-vitamint érdemes reggeli vagy ebéd után bevenni, mivel a zsírosabb, nagyobb étkezések után több szívódik fel belőle. Ha elértük a megfelelő D-vitamin-szintet, akkor érdemes időnként újra megmérni, és kitapasztalni a számunkra tökéletes adagolást.  

 

Mi mindenen segít bizonyítottan a D-vitamin? 

 

Az elmúlt évtizedekben rengeteget foglalkoztak a D-vitamin és a különböző betegségek kapcsolatával. A csontjaink egészségének megőrzésében játszott szerepét már régóta ismerjük: szükséges a kalcium felszívódásához, illetve a K-vitaminnal és kalciummal közösen növeli a csontsűrűséget. Habár K-vitaminnal együtt hatásosabb, de önmagában is csökkenti a csonttörések kockázatát.

Amit már kevesebben tudnak, hogy a D-vitamin nem csak a csontok védelme miatt fontos. Több kutatás is megállapította, hogy a magasabb D-vitamin-szint jelentősen csökkenti a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri problémák, valamint az I-es és II-es típusú cukorbetegségek kockázatát.

A D-vitamin emellett javít a vércukorértékeken és az inzulinérzékenységen, valamint csökkenti a depresszió előfordulásának kockázatát. Kulcsfontosságú szerepe van az immunrendszerünk működésében, csökkenti az influenza és a megfázás kockázatát, egy friss kutatásban pedig a D-vitamin-kiegészítés majdnem teljesen megszüntette a Covid-19 súlyos lefolyását. Idősebb személyeknél javítja az izmok és az idegrendszer működését, ezáltal csökkenti az esések kockázatát. Néhány vizsgálatban pedig a D3-vitamin kiegészítése a fogyást is elősegítette.

 

Összefoglalás 

 

Modern életmódunkból adódóan, a legtöbb esetben szükségünk van D3-vitamin pótlására a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez. Ezáltal csökkenthetjük több krónikus betegség kockázatát, illetve javíthatjuk az egészségünket és az életminőségünket.  

A D3-vitamin mellett érdemes a vele szinergiában működő, zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok bevitelére is ügyelni, mint például az A- és K-vitaminokra illetve a magnéziumra. Ezekkel közösen alkalmazva a D3-vitamin még inkább hatásos, és a nagyon ritkán előforduló mellékhatásai is megszűnnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: D-vitamin

Kapcsolódó termékek

GAL D3 Vitamin cseppek (30 ml)

3.190 Ft
Kívánságlistára teszem

GAL K-komplex + D3 Forte (20 ml)

5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

GAL A-Vitamin cseppek (30 ml)

2.790 Ft
Kívánságlistára teszem

GAL K-komplex (20 ml)

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Pharmekal D3 vitamin (Családi kiszerelés, 350 db)

8.350 Ft
Kívánságlistára teszem