Leírás
Bio őrölt Süngomba (30 g)
Emésztést, idegrendszert támogató természetes összetevőkkel a kiegyensúlyozott táplálkozás szerves része lehet!
A Süngomba egy ehető gomba, amelynek hosszú tüskés lobogói vannak, amelyek hasonlítanak a gyapjúra. A gomba hagyományosan használatos gyógynövényként Kínában és Japánban, és számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak neki. A Süngomba gazdag a fehérjékben, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Emellett a gomba biológiailag aktív vegyületeket tartalmaz, mint például a poliszacharidok, amelyek elősegíthetik az egészséget.
Számos kutatás vizsgálta a Süngomba potenciális egészségügyi előnyeit, és azt találták, hogy a gomba képes lehet csökkenteni a gyulladást, javítani az immunrendszer működését, támogatni az agyi funkciókat és elősegíteni a vércukorszint stabilizálását. Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy a gyapjas tintagomba hatékony lehet a gyomorfekélyek és a bélgyulladás kezelésében, valamint az egészséges bélflóra fenntartásában. Emellett a gomba hatásos lehet az idegrendszeri rendellenességek, például az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kezelésében is. A Süngomba másodlagos növényi hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik az immunrendszer működését. Ezért használják kiegészítőszerként rákos megbetegedések, főként emésztőrendszeri rák esetén.
A Süngomba kinézete rendkívül különleges és könnyen felismerhető. A gomba fejét, amely a tetején található, több tucat szálra hasonlító, 2-4 cm hosszú, selyemre emlékeztető, fehér vagy krémszínű "fülek" alkotják. A süngomba furcsa külseje ellenére finom ehető gomba.
Amit a szakirodalmak írnak a Süngombáról:
Süngomba és az emésztőrendszer
A süngomba régi, népi gyógyászati alkalmazását alátámasztotta több kutatás is. Egy süngomba adott koncentrációban képes gátolni a Helicobacter pylori nevű baktérium növekedését, mely a gyomorfekélyek egyik fő okozója.A gyomor krónikus gyulladásos betegségének kiegészítő kezelésére vonatkozó vizsgálati eredmények is születtek, melyek alátámasztják a süngomba használhatóságát.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23557368
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3932005
Süngomba és az idegrendszer
A kutatások bebizonyították azt is, hogy a süngomba termőtestében lévő anyagok serkentik az idegi növekedési faktor (NGF=Nerve Growth Factor) szintézisét, mely hatással van egyes agyi funkciókra és a vegetatív idegrendszerre. Az NGF pedig főszerepet játszik az idegsejtek, a központi és perifériás idegrendszer kialakulásában, egészséges működésében, regenerációjában.
Az idegkárosodás – akár cukorbetegség, akár alkohol, akár kemoterápia okozza – pedig egy olyan probléma, mely sokak életét megkeseríti, és egy kismértékű javulás is nagyon fontos lehet ezen betegek számára. Nagy valószínűséggel problémájukat teljes mértékben nem fogja megoldani a süngomba rendszeres fogyasztása, de segíthet a tünetek elviselésében. A süngomba felhasználásával finom ételeket készíthetünk, melyek egészségünk megőrzését szolgálják.Több nagy vizsgálati eredmény is rendelkezésünkre áll a süngomba idegrendszeri védő hatásával kapcsolatban, melyek egyértelműen jelzik a gomba hatékonyságát.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18844328
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
Süngomba és a menopauza
Egy nemzetközi szaklapban publikált vizsgálat alapján a süngomba fogyasztása csökkenti a menopauza környékén lévő nők depresszióját és szorongását, valamint javítja az alvásuk minőségét. Ezen klinikai vizsgálat eredménye alapján érdemes lehet a menopauza környékén lévő hölgyeknek a süngombát napi szinten beiktatni az étkezésükbe, hogy mosolygósabbak legyenek a mindennapjaik.
Vélemények
Összetevők, adagolás
Összetevők: ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó őrölt süngomba.
Fogyasztás:
- Forrázatot készítünk: fél mokkáskanálnyi gombaport kávés csészébe rakunk, majd a forralóban felforralt vízzel (kb. 0,5-1 dl) leforrázzuk, állni hagyjuk, kihűlés után fogyasztjuk. Napjában legalább kétszer érdemes így fogyasztani. Ízlés szerint ízesíthetjük fahéjjal, mézzel, vagy felönthetjük zöldség-gyümölcslével!
- Ételekbe (pl. joghurt, kefir, túró) belekeverve is fogyasztható.
Figyelmeztetés: gombára, gombaspórára allergiásoknak a fogyasztása nem javasolt! A különböző gyógygombák élelmiszerek, melyek önállóan nem alkalmasak betegségek gyógyítására, de adott problémák esetén kiegészíthetik az orvosi terápiát, és hozzásegíthetnek bennünket egy egészségesebb élethez! Kérjük, ha bármilyen egészségügyi panasza, ismert betegsége van vagy várandós, szoptat, előbb konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a termék fogyasztását, alkalmazását. Ne lépje túl az ajánlott napi adagot. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról szóló információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikáción alapulnak. Tárolja száraz és hűvös helyen 25°C-ig, közvetlen napfénytől és fagytól óvva. A gyártó nem vállal felelősséget a helytelen tárolás vagy fogyasztás miatt keletkezett károkért. Kisgyermekektől elzárva tartandó!