Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Natur Tanya® 100% Glicin (500 g)

3.490 Ft (2.748 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Nem értékelt
Várható szállítás: 2024. szeptember 24.

Leírás

Natur Tanya® 100% Glicin (500 g)

 

Adalékanyagmentes, alacsony molekulatömegű glicin aminosav, por formában. A glicin régóta anti-aging kutatások tárgya, szerepet játszik a szervrendszerek működésében és számos fontos biokémiai folyamatban. Fogyasztása különösen ajánlott a pihentető alvás kiegészítésére, stresszes életmód esetén, sportolóknak, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. Íze kellemesen édes, a konyhában cukorhelyettesítőként is használják.

  • ÍZESÍTETLEN, ADALÉKANYAGMENTES

  • MAGAS HATÓANYAGTARTALMÚ

  • SZABAD FORMÁJÚ GLICIN AMINOSAV

  • VEGÁN TERMÉK

  • DIÉTÁS ÉS PALEO ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ

  • MÁR 3 ÉVES KORTÓL, HOSSZÚ TÁVON IS BIZTONSÁGOSAN ALKALMAZHATÓ

  • ADAGONKÉNT 5000 MG GLICIN

  • 500 GRAMM, AKÁR 100 ADAG

 

Mit csinál még a glicin a szervezetben? Minden, amit glicinről tudni kell!

 

Mi az a glicin?

A glicin a második leggyakoribb aminosav az enzimekben és fehérjékben, ezért testünk szinte minden részében megtalálható. Glicin receptorok találhatók az egész idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben. A glicin gátló és serkentő neurotranszmitterként is működik. A glicin nélkülözhetetlen a glutation, a kreatin és a kollagén előállításához, segíti a szövetek és a hormonok fenntartásához szükséges fehérjék szintézisét. Fontos szerepet tölt be a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), a DNS és RNS bioszintézisében.

A kollagén 35%-a glicin

A glicin aminosav egy vegán kollagén booster, a kollagén 35%-a glicin és a glicin étrendi dúsítása elősegíti a szervezet kollagén szintézisét, míg a glicin maradványok hozzák létre a kollagén hármas hélixét.

  • A glicint a szervezet képes előállítani kb. napi 3 g mennyiségben, táplálékkal pedig napi 1,5-3 g-ot viszünk be. Ebből 3 g mennyiség szükséges az antioxidáns glutation és a kreatin előállításához, azonban a maradék három gramm nem elégíti ki a napi 10 g-nyi kollagénszintézishez szükséges mennyiséget, így szemi-esszenciális tápanyagként tekintenek rá.

  • A glicin fokozottan ürül a szervezetből cukorbetegség esetén, és a sportolók glicin igénye is magasabb az átlagnál. Ezért étrendkiegészítő formában a napi 5-10 g glicin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.

  • A szervezet a glicint sokoldalúan használja fel számos élettani folyamathoz, ilyen például; a fehérjeszintézis, a neurotranszmisszió, a metiláció, a kollagéntermelés, az antioxidáns glutation és a kreatin előállítása, a méregtelenítés, az izmok egészsége, az anyagcsere, az immunrendszer támogatása és a bélrendszer egészsége.  

 

A 7 legfontosabb dolog, amit a glicin csinál a szervezetben

 

A glicin, a relaxáció és az alvás

A glicin gátló és serkentő hatású neurotranszmitterként is viselkedik. Képes az agy és központi idegrendszer sejtjeinek stimulálására és gátlására is. A glicin növeli a szerotonin szintet, amelynek összetett kapcsolata van a relaxációval. Egyrészt a szerotonin csökkenti az álmatlanság tüneteit, és javítja az alvásminőséget. Másrészt szerotoninra van szükség az alvásban kulcsszerepet betöltő melatonin előállításához is. Továbbá a glicin fokozza a végtagok véráramlását, így csökkenti a testhőmérsékletet.  A testhő nem csak a kezdeti elalvást segíti, de az alvás-ébrenlét ciklusokat is befolyásolja.

Humán kísérletekben 3 gramm glicin fogyasztása lefekvés előtt segítette csökkenti az elalvási időt, megnövelte a pihentető, lassú hullámú alvás, azaz a mélyalvás idejét, javított az alvás minőségén, csökkentette a nappali álmosságot és javította másnap a kognitív funkciókat, mint memória, koncentráció és viselkedés. Így a glicin természetes alternatíva lehet az alvás minőségének javítása érdekében és a nappali fáradtság csökkentésére. 

Glicin és mitokondrium epigenetika

A glicin régóta tárgya az öregedésgátlással és hosszú élettartammal foglalkozó kutatásoknak, melyek a sejtekben található mitokondriális és epigenetikai változásokat vizsgálják. A glicin részt vesz a génexpresszióhoz, sejtfejlődéshez és replikációhoz szükséges nukleinsavak (DNS és RNS) termelésében. A glicinnek epigenetikai hatásai vannak, az epigenom határozza meg, hogy mely gének kapcsolódnak be vagy ki. A mitokondriumok a sejtünk kis részei, amelyek energiát termelnek, de saját DNS-sel - génekkel is rendelkeznek. A glicin befolyásolhatja ezen mitokondriális gének génexpresszióját (be és kikapcsolását).

Az egyik módja annak, hogy a glicin meghosszabbíthatja az élettartamot, hogy csökkentheti a metionin koncentrációt a vérben. A glicin megköt metilcsoportokat, és ily módon képes eltávolítani a metionin felesleget. A túl sok metionin nem egészséges, mert homociszteinné alakul. Ez az anyag felgyorsult öregedéssel és öregedéssel összefüggő rendellenességekkel társul.

Sport, kreatin és a glicin

A glicin fehérjetartalma hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A glicin egyike a kreatint felépítő aminosavaknak, amely energiával látja el az izmokat. Olyan gyors és rövid mozgásoknál ad energia löketet, mint a súlyemelés vagy a sprint. Ellenállásos edzéssel kombinálva a kreatin kiegészítésnek izomnövekedést fokozó hatása van, illetve növeli az erőnlétet is.

Az egészséges anyagcsere és a glicin 

A glicin fontos szerepet játszik az egészséges anyagcserében és segít szabályozni a vércukorszintet. Eljuttatja a glükózt a sejtekhez, szövetekhez, hogy energiaként kerüljön felhasználásra. Kutatások azt sugallják, hogy az alacsony glicinszint összefüggésben állhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. Tanulmányok kimutatták, hogy a glicin hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést egészséges felnőtteknél. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vizsgálatok kimutatták, hogy a glicin hiánya javítható szájon át történő pótlással. Más kutatások azt sugallják, hogy cukorbetegeknél a glicin kiegészítés csökkentheti a vércukorszintet.

Glicin a természetes édesítő

A glicin szó a görög glykys (édes) szóból ered, hiszen frissítően édes az íze, ami ideálissá teszi a cukor alternatívájaként, mint cukorhelyettesítő. Fehérje lévén nem emeli meg úgy a vércukorszintet mint a szénhidrát, mégsem üres kalória, mint a legtöbb édesítőszer (energiatartalma: 4kcal/g). Hőálló, így sütéshez és főzéshez is használható.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Összetevők, adagolás

Összetevők: 100% glicin aminosav (szabad forma).

Hatóanyag a napi adagban (1 púpozott teáskanálban): Glicin (szabad forma): 5000 mg.

Adagok száma a termékben: 100

Átlagos tápérték                                        100 g termékben

Energia:                                                         1683 kJ/396 kcal

Zsír:                                                                     0 g

amelyből telített zsírsavak:                                   0 g

Szénhidrát:                                                           0 g

- amelyből cukrok:                                                 0 g

Fehérje:                                                              99 g

Só:                                                                       0 g

Felhasználása: Gyermekeknek napi 2,5 g por (fél teáskanálnyi megfelelő mennyiség), felnőtteknek 5 g por (1 púpozott teáskanálnak megfelelő mennyiség); ételben vagy italban (pl.: vízben) elkeverve. Hőálló tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható például főzéshez, sütéshez vagy teához, kávéhoz vagy egyéb forró italhoz hozzáadva. Bevitele lefekvés előtt kb. 45-60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.

Tárolás: száraz, hűvös helyen.

Nettó tömeg: 500 g

100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!

Figyelem: Kérjük, ha bármilyen egészségügyi panasza, ismert betegsége van vagy várandós, szoptat, előbb konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a termék fogyasztását, alkalmazását. Ne lépje túl az ajánlott napi adagot. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról szóló információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikáción alapulnak. 

Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093739/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/
https://www.healthline.com/nutrition/glycine#TOC_TITLE_HDR_3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/
https://thesleepdoctor.com/sleep-aids/glycine-for-sleep/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328957/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10587285/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22529837/
https://www.hindawi.com/journals/np/2009/768398/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23534396/