Leírás
Natur Tanya® 100% Glicin (500 g)
Adalékanyagmentes, alacsony molekulatömegű glicin aminosav, por formában. A glicin régóta anti-aging kutatások tárgya, szerepet játszik a szervrendszerek működésében és számos fontos biokémiai folyamatban. Fogyasztása különösen ajánlott a pihentető alvás kiegészítésére, stresszes életmód esetén, sportolóknak, fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek. Íze kellemesen édes, a konyhában cukorhelyettesítőként is használják.
-
ÍZESÍTETLEN, ADALÉKANYAGMENTES
-
MAGAS HATÓANYAGTARTALMÚ
-
SZABAD FORMÁJÚ GLICIN AMINOSAV
-
VEGÁN TERMÉK
-
DIÉTÁS ÉS PALEO ÉTRENDBE ILLESZTHETŐ
-
MÁR 3 ÉVES KORTÓL, HOSSZÚ TÁVON IS BIZTONSÁGOSAN ALKALMAZHATÓ
-
ADAGONKÉNT 5000 MG GLICIN
-
500 GRAMM, AKÁR 100 ADAG
Mi az a glicin?
A glicin a második leggyakoribb aminosav az enzimekben és fehérjékben, ezért testünk szinte minden részében megtalálható. Glicin receptorok találhatók az egész idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben. A glicin gátló és serkentő neurotranszmitterként is működik. A glicin nélkülözhetetlen a glutation, a kreatin és a kollagén előállításához, segíti a szövetek és a hormonok fenntartásához szükséges fehérjék szintézisét. Fontos szerepet tölt be a hem (a vörösvérsejtek hemoglobinjának a része), a DNS és RNS bioszintézisében.
A kollagén 35%-a glicin
A glicin aminosav egy vegán kollagén booster, a kollagén 35%-a glicin és a glicin étrendi dúsítása elősegíti a szervezet kollagén szintézisét, míg a glicin maradványok hozzák létre a kollagén hármas hélixét.
-
A glicint a szervezet képes előállítani kb. napi 3 g mennyiségben, táplálékkal pedig napi 1,5-3 g-ot viszünk be. Ebből 3 g mennyiség szükséges az antioxidáns glutation és a kreatin előállításához, azonban a maradék három gramm nem elégíti ki a napi 10 g-nyi kollagénszintézishez szükséges mennyiséget, így szemi-esszenciális tápanyagként tekintenek rá.
-
A glicin fokozottan ürül a szervezetből cukorbetegség esetén, és a sportolók glicin igénye is magasabb az átlagnál. Ezért étrendkiegészítő formában a napi 5-10 g glicin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.
-
A szervezet a glicint sokoldalúan használja fel számos élettani folyamathoz, ilyen például; a fehérjeszintézis, a neurotranszmisszió, a metiláció, a kollagéntermelés, az antioxidáns glutation és a kreatin előállítása, a méregtelenítés, az izmok egészsége, az anyagcsere, az immunrendszer támogatása és a bélrendszer egészsége.
A glicin, a relaxáció és az alvás
A glicin gátló és serkentő hatású neurotranszmitterként is viselkedik. Képes az agy és központi idegrendszer sejtjeinek stimulálására és gátlására is. A glicin növeli a szerotonin szintet, amelynek összetett kapcsolata van a relaxációval. Egyrészt a szerotonin csökkenti az álmatlanság tüneteit, és javítja az alvásminőséget. Másrészt szerotoninra van szükség az alvásban kulcsszerepet betöltő melatonin előállításához is. Továbbá a glicin fokozza a végtagok véráramlását, így csökkenti a testhőmérsékletet. A testhő nem csak a kezdeti elalvást segíti, de az alvás-ébrenlét ciklusokat is befolyásolja.
Humán kísérletekben 3 gramm glicin fogyasztása lefekvés előtt segítette csökkenti az elalvási időt, megnövelte a pihentető, lassú hullámú alvás, azaz a mélyalvás idejét, javított az alvás minőségén, csökkentette a nappali álmosságot és javította másnap a kognitív funkciókat, mint memória, koncentráció és viselkedés. Így a glicin természetes alternatíva lehet az alvás minőségének javítása érdekében és a nappali fáradtság csökkentésére.
Glicin és mitokondrium epigenetika
A glicin régóta tárgya az öregedésgátlással és hosszú élettartammal foglalkozó kutatásoknak, melyek a sejtekben található mitokondriális és epigenetikai változásokat vizsgálják. A glicin részt vesz a génexpresszióhoz, sejtfejlődéshez és replikációhoz szükséges nukleinsavak (DNS és RNS) termelésében. A glicinnek epigenetikai hatásai vannak, az epigenom határozza meg, hogy mely gének kapcsolódnak be vagy ki. A mitokondriumok a sejtünk kis részei, amelyek energiát termelnek, de saját DNS-sel - génekkel is rendelkeznek. A glicin befolyásolhatja ezen mitokondriális gének génexpresszióját (be és kikapcsolását).
Az egyik módja annak, hogy a glicin meghosszabbíthatja az élettartamot, hogy csökkentheti a metionin koncentrációt a vérben. A glicin megköt metilcsoportokat, és ily módon képes eltávolítani a metionin felesleget. A túl sok metionin nem egészséges, mert homociszteinné alakul. Ez az anyag felgyorsult öregedéssel és öregedéssel összefüggő rendellenességekkel társul.
Sport, kreatin és a glicin
A glicin fehérjetartalma hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A glicin egyike a kreatint felépítő aminosavaknak, amely energiával látja el az izmokat. Olyan gyors és rövid mozgásoknál ad energia löketet, mint a súlyemelés vagy a sprint. Ellenállásos edzéssel kombinálva a kreatin kiegészítésnek izomnövekedést fokozó hatása van, illetve növeli az erőnlétet is.
Az egészséges anyagcsere és a glicin
A glicin fontos szerepet játszik az egészséges anyagcserében és segít szabályozni a vércukorszintet. Eljuttatja a glükózt a sejtekhez, szövetekhez, hogy energiaként kerüljön felhasználásra. Kutatások azt sugallják, hogy az alacsony glicinszint összefüggésben állhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának nagyobb kockázatával. Tanulmányok kimutatták, hogy a glicin hatékonyan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulintermelést egészséges felnőtteknél. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél a vizsgálatok kimutatták, hogy a glicin hiánya javítható szájon át történő pótlással. Más kutatások azt sugallják, hogy cukorbetegeknél a glicin kiegészítés csökkentheti a vércukorszintet.
Glicin a természetes édesítő
A glicin szó a görög glykys (édes) szóból ered, hiszen frissítően édes az íze, ami ideálissá teszi a cukor alternatívájaként, mint cukorhelyettesítő. Fehérje lévén nem emeli meg úgy a vércukorszintet mint a szénhidrát, mégsem üres kalória, mint a legtöbb édesítőszer (energiatartalma: 4kcal/g). Hőálló, így sütéshez és főzéshez is használható.
Vélemények
Összetevők, adagolás
Összetevők: 100% glicin aminosav (szabad forma).
Hatóanyag a napi adagban (1 púpozott teáskanálban): Glicin (szabad forma): 5000 mg.
Adagok száma a termékben: 100
Átlagos tápérték 100 g termékben |
Energia: 1683 kJ/396 kcal |
Zsír: 0 g - amelyből telített zsírsavak: 0 g |
Szénhidrát: 0 g - amelyből cukrok: 0 g |
Fehérje: 99 g |
Só: 0 g |
Felhasználása: Gyermekeknek napi 2,5 g por (fél teáskanálnyi megfelelő mennyiség), felnőtteknek 5 g por (1 púpozott teáskanálnak megfelelő mennyiség); ételben vagy italban (pl.: vízben) elkeverve. Hőálló tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható például főzéshez, sütéshez vagy teához, kávéhoz vagy egyéb forró italhoz hozzáadva. Bevitele lefekvés előtt kb. 45-60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Nettó tömeg: 500 g
100%-ban Magyar tulajdonú cég. A termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat!
Figyelem: Kérjük, ha bármilyen egészségügyi panasza, ismert betegsége van vagy várandós, szoptat, előbb konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené a termék fogyasztását, alkalmazását. Ne lépje túl az ajánlott napi adagot. Az étrendkiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! A termék leírásában esetenként olvasható egyes hatóanyagokról szóló információk nem az adott termék konkrét tulajdonságait írják le, hanem jellemzően az összetevőkkel kapcsolatos tudományos publikáción alapulnak.
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20093739/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5350494/
https://www.healthline.com/nutrition/glycine#TOC_TITLE_HDR_3
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25533534/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22293292/
https://thesleepdoctor.com/sleep-aids/glycine-for-sleep/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328957/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10587285/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22529837/
https://www.hindawi.com/journals/np/2009/768398/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23534396/