A pici piros lédús magok antioxidánsokat, rostot és még sok mást tartalmaznak, melyek az egészség megőrzése érdekében igen jó szolgálatot tesznek. Ráadásul izgalmas és attraktív kiegészítője számos receptnek. Egy pár évvel ezelőtti kutatás szerint évezredek óta fellelhető alapanyag számos gasztrokultúrában. Az Iránból és Észak-Indiából származó édes gyümölcsöt régóta termesztik és fogyasztják Ázsia, Afrika és Európa mediterrán régióiban. Neve már az ókori egyiptomi művészetben és mitológiában is fellelhető, akárcsak az Ószövetségben. De nemcsak története régmúltú, egészségügyi előnyeit is hosszan lehet taglalni, mi most a négy legfontosabbat szedtük össze!
Jót tesz az emésztőrendszer egészségének
A gránátalma magja magas rosttartalmú. Egyes ajánlások szerint egy felnőtt nőnek napi 22-28 gramm rostot kellene ennie naponta, egy felnőtt férfinak pedig 28-34 grammot. Mivel 100 gramm gránátalma mag 4,3 gramm rostot tartalmaz, fogyasztásával hozzájárulsz a rostbeviteled optimalizálásához. A megfelelő rostbevitel egyik közvetlen előnye a jobb emésztés és a székrekedés megelőzése. A fenti adatokból azonban látható, hogy csak a gyümölcs magja tartalmaz rostot, a leve nem.
A szívre nézve is egészségjavító hatása van
A megfelelő rostbevitel – így a gránátalma magvak rendszeres fogyasztása – a szív egészségének javulásához vezethet. Azoknál, akik ügyelnek a rostban gazdag táplálkozásra, jelentősen csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A szakemberek szerint a rostok csökkentik az LDL (rossz) koleszterinszintet, a vérnyomást és a belső gyulladásos folyamatokat. A gránátalma magas káliumtartalma fontos tápanyag a magas vérnyomás megelőzése szempontjából.
Cukorbetegek számára nagyon hasznos
A gránátalmalé a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára is gyógyír. Egy tanulmány megállapította, hogy 2-es típusú cukorbetegségben érintettek, akik naponta körülbelül 2 dl gránátalmalevet ittak, vérnyomásuk hat hét után alacsonyabbá vált. Egy másik tanulmány pedig azt mutatta ki, hogy – szintén a 2-es típusú cukorbetegek esetében – a gránátalmalé segíti szabályozni a lipidanyagcserét, tehát azt a folyamatot, ahogyan a szervezet lebontja és felhasználja a zsírt. Mindezek a jellemzők csökkenthetik a szívbetegség kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, akiknél nagyobb a betegég előfordulása. Számos bizonyíték van arra is, hogy a gránátalmában lévő egyes vegyületek segítik a vércukorszint szabályozását és védelmet nyújthatnak az oxidatív stresszel és a sejtkárosodással szemben, amik ronthatják a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők egészségi állapotát.
Elsőrangú antioxidáns
A gránátalmának magas az antocianintartalma, amely erős antioxidáns hatású és egyben a gyönyörű rubinvörös színért is felelős. A szervezet gyulladásos folyamatai számos krónikus állapot kiváltó okaként említhetők, ilyen például a szívbetegség, a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség. A szakértők úgy vélik, hogy a gránátalmában található antioxidánsok segíthetnek ellensúlyozni a gyulladásos folyamatokat, és ezáltal csökkenthetik ezen és más egészségügyi állapotok kockázatát.
A gránátalma önmagában fogyasztva is nagyon finom, de a kissé körülményes felbontás és kimagozás, no és a magok kemény belseje miatt, sokan inkább a levét fogyasztják. Akit viszont nem zavar a gránátalma mag különös belső textúrája, potyogtathatja joghurtba, salátákra, humuszra, vagy akár pitetöltelékként is megállja a helyét.
Forrás: Runners World / Tóth-Varga Judit