Nature Cookta étkezési parajdi só (1 kg)

  • Átlagos értékelés:
  • Várható szállítás: 2025. október 06.
Ár: 1.090 Ft (858 Ft + ÁFA)
Menny.: db

Széles
termékválaszték

Széles termékválasztékkal és folyamatosan bővülő kínálattal várunk, melyet mindig a Te igényeidhez igazítunk.

Rugalmas
kiszállítás

Gyors és rugalmas kiszállítás Magyarország teljes területén. Csomagfeladás háztól házig, csomagpontra vagy automatába

Segítünk ha
elakadtál

Ha nem tudod, melyik termék lenne számodra a legmegfelelőbb, írj nekünk, segítünk!

Termékfülek

Leírás

Nature Cookta étkezési parajdi só (1 kg)

 

Az erdélyi kincs az egyik legjobb minőségű só: nem jódozott és természetes tisztaságú. Háztartásunkban leggyakrabban a konyhai sóval találkozunk, ám az emberi kéz által sokáig érintetlen helyekről származó sófajtáknak -ahogy a parajdi sónak is- sokkal több pozitív tulajdonsága van, mint tisztított társainak. A Nature Cookta Étkezési Parajdi sót külső környezeti hatásoktól védett helyről szerzik be. Különlegességét tovább növeli, hogy kizárólag kézzel bányásszák, apró darabokra aprítják. Megtartja a lehető legtermészetesebb mivoltát és tulajdonságait. Az egyik legjobb hatású összetétel semmiféle adalékanyagot és csomósodásgátló szert nem tartalmaz, ellenben számos ásványianyagot és nyomelemet rejt magában. A parajdi sóbánya az erdélyi Parajd közelében található. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömb maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 méter mélységben gyökerezik. Több száz jövő-év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. 

 

Az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett a parajdi só. Az erdélyi sóvidék központja Parajd volt, mely a Kárpát-medence egyik legfontosabb bányászati helye ma is. A település neve a ‘paraj’ elnevezésből származik. A hagyomány szerint a sószállító fuvarosok lovaikat itt legeltették, ,,páréztatták”, miközben szekereiket sóval megrakták. Cassiodorus római történetíró 1500 évvel ezelőtt is már azt hangoztatta, hogy a só az aranynál is nagyobb kincs, amely nélkül az ember nem tud élni. Már a rómaiak korában is működtek a település bányái. A parajdi sót a székely nemzet sójaként is emlegették, az itt lakók 1562-ig szabadon rendelkeztek ezzel a kinccsel. Felkeléseik miatt azonban II. János magyar király elrendelte a sóbányák őrzését, így jöhetett létre 1564-ben Parajd települése is. A világszerte ismert só Európa egyik legnagyobb sótartalékának számít. Értékét mutatja, hogy egész birodalmakat alapozott meg és gazdaggá tette a sólelőhelyek környékén élőket. A só szállítása útvonalakat határozott meg, s különböző adókat is kivetettek rá.

 

A parajdi só sokrétűen felhasználható, gyógyászati és konyhai célokra egyaránt. Leggyakrabban fürdősóként alkalmazzák reumatikus és mozgásszervi problémákra, de légzőszervi megbetegedésekben, bőrproblémákban és stresszoldásra is használható. Emellett sós ivókúrában és konyhai ízesítésre is kiváló.  Főzéskor, sütéskor mindenféle típusú étel ízesítésére alkalmazható. Nyugodtan használhatjuk a hagyományos, asztali só helyett húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, ‘sóágyakhoz’ is. Érdemes ezzel a sóval tartósítania a káposztát, hogy a levele ropogós maradjon. Elősózás a baromfihúsoknál és a halaknál ajánlott. A bárányhúst a sütés előtt 24-48 órával előbb javasolt besózni, így íze sokkal teltebb és ízletesebb lesz. A kivételes só gazdagabb ízvilágot kölcsönöz ételeinknek. Segítségével saját szánk íze szerint formálhatjuk finomságainkat.

Kapcsolódó termékek

N&Z 4édes (500 g)

Ár: 2.540 Ft

GAL Glicin (500 g)

Ár: 4.290 Ft

Natur Tanya® Lícium gyümölcs (Goji bogyó)

Eredeti ár: 990 Ft Akciós ár: 590 Ft Kedvezmény: -40%

N&Z Epsom-só (keserűsó, 1 kg)

Ár: 1.190 Ft

BioMenü Spirulina alga tabletta (250 db)

Ár: 2.490 Ft