Tavaszi nagytakarítás a szervezetben

Gyógykuckó Kft.
2025. 04. 11. 19:00:00
Tavaszi nagytakarítás a szervezetben
A tavasz a megújulás szimbóluma, így számunkra is ez az időszak a legideálisabb, hogy a testünkből is elengedjük az elmúlt időkben lerakódott felesleges és káros anyagokat.

 

  • Spirulina: A csodaalga, amit mindenkinek ismernie kell

 

A spirulina egy kék-zöld színű alga, amelyet édesvízi tavakban és tengeri farmokon tenyésztenek. Már az ősi civilizációk is, például az aztékok használták tápanyagokban gazdag ételként. Manapság biogazdálkodás és fenntartható mezőgazdasági módszerek segítségével termesztik. A spirulina különösen gazdag fehérjében. A fehérjék fontosak a testünk sejtjeinek növekedéséhez és regenerálásához. A spirulina akár 60% fehérjét is tartalmazhat, ami meghaladja bármely más növényi alapú élelmiszer fehérjetartalmát. A spirulina tele van fontos vitaminokkal, mint a B1 (tiamin), B2 (riboflavin) és B3 (niacin). Ezek a vitaminok segíthetnek az energiatermelésben és az idegrendszer működésében. A spirulina tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyek a testünk fehérjéinek építőkövei. Ezeket az aminosavakat a testünk nem tudja előállítani, ezért fontos, hogy az étrendünkben is jelen legyenek.

 

Egészségügyi előnyök:

 

  • Immunrendszer erősítése - A spirulina támogathatja az immunrendszert, ezért segítségével könnyebben védekezhetünk a betegségekkel szemben.

  • Antioxidáns hatás - Az antioxidánsok segíthetnek a szabadgyökök elleni küzdelemben, amelyek károsíthatják a sejtjeinket. A spirulina erős antioxidáns hatású, ami hozzájárulhat a testünkben lévő sejtek védelméhez és a fiatalság megőrzéséhez.

  • Gyulladáscsökkentés - A spirulina gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bírhat, ami segíthet a krónikus betegségek megelőzésében és kezelésében.

  • Koleszterinszint kiegyensúlyozás - Tanulmányok azt mutatják, hogy a spirulina alga segíthet csökkenteni a „rossz” koleszterinek szintjét (LDL-koleszterin és trigliceridek). Ezzel egyidejűleg pedig képes lehet növelni a „jó” koleszterinszintet (HDL-koleszterin).

  • Méregtelenítés - Ez a típusú alga támogathatja szervezetünk méregtelenítését, mivel képes megkötni a nehézfémeket és más mérgező anyagokat.

 

 

  • Chlorella alga - A legmagasabb klorofill-tartalmú növény

 

A spirulinán kívül létezik egy másik népszerű alga a piacon: a chlorella. Ez a tápanyagdús alga is nagy figyelmet kapott az egészségére gyakorolt hatásai miatt. Ezenkívül ígéretesnek mutatkozik a koleszterinszint javításában és a test toxinoktól való megszabadításában.  A chlorella egysejtű, zöld édesvízi alga. Több mint 30 különféle faja létezik, de a kutatások leggyakrabban két típusra, a chlorella vulgaris és a chlorella pyrenoidosa fajtákra fókuszálnak. Mivel a chlorellának kemény a sejtfala, amelyet az emberek nem tudnak megemészteni, előnyeinek kiaknázása érdekében étrend-kiegészítőként kell szedni. Kapszula, tabletta és por formájában is kapható. 

 

Egészségügyi előnyök:

 

  • Megköti a nehézfémeket, segíti a méregtelenítést  - A chlorella megmutatta, hogy képes a szervezet méregtelenítésére. Valójában az állatkísérletek azt mutatják, hogy hatékonyan segít eltávolítani a nehézfémeket és más káros vegyületeket a szervezetből. A nehézfémek tartalmaznak néhány – kis mennyiségben nélkülözhetetlen – elemet, például vasat és rezet, de ezek és más nehézfémek, például a kadmium és az ólom nagyobb mennyiségben mérgezőek lehetnek. Bár ritkán fordul elő, hogy az emberek szervezetében veszélyes mennyiségű nehézfém található, az emberek szennyezés vagy bizonyos munkák, például bányászat következtében nehézfémterhelésnek lehetnek kitéve. Állatok esetében az algákról, köztük a chlorelláról is kiderült, hogy gátolja a máj, az agy és a vesék nehézfém-toxicitását. Továbbá, a chlorelláról kimutatták, hogy segít csökkenteni az egyéb káros vegyi anyagok – mint például a dioxin – mennyiségét, amelyek néha megtalálhatók az élelmiszerekben. Ezen bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy a chlorella hozzájárulhat a szervezet természetes méregtelenítő-képességének fokozásához.

  • Antioxidánsként hat - A chlorella számos antioxidánsnak minősülő vegyületet tartalmaz, beleértve a klorofillt, a C-vitamint, a béta-karotint, a likopint és a luteint. Ezek az antioxidánsok számos krónikus betegség elleni küzdelemben segíthetnek. Ezen antioxidánsok némelyike csökkenti a fejlett glikációs végtermékek (AGE) termelését, amelyek a cukorbetegség számos szövődményét idézik elő. Állat- és laboratóriumi vizsgálatok során a chlorella befolyásolta a gének öregedését. Ezenkívül egy emberi tanulmány kimutatta, hogy a chlorella-kiegészítők megnövelték az antioxidáns szintet a krónikus dohányosoknál, akiknél nagyobb az oxidatív károsodás kockázata.

  • Segíthet javítani a koleszterinszintet - Számos tanulmány szerint a chlorella-kiegészítők segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében. Számos tanulmány kimutatta, hogy napi 5–10 gramm chlorella csökkentette az összes- és az LDL-koleszterin- és a trigliceridszintet magas vérnyomású és/vagy enyhén emelkedett koleszterinszintű alanyoknál.

 

 

  • Máriatövis -  Májtisztító hatású gyógynövény

 

A máriatövis kiemelt jelentősége abban is megmutatkozik, hogy 2013-ban az év gyógynövényének választották hazánkban. A népi gyógyászatban is régóta alkalmazzák, mert a néphagyomány szerint a változatos, kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód részeként a máriatövis kivonat használata hozzájárulhat a máj és epe egészségének megőrzéséhez, a megfelelő májfunkció fenntartásához, így a szervezet számára toxikus anyagok eltávolításához. Valamint elősegítheti a májszövet, illetve a májsejtek normális regenerációját, és az emésztőrendszer egészséges működését is. A máj az egyik legnagyobb szervünk, amelynek fő feladata a méregtelenítés. Sajnos manapság a környezeti szennyeződések, károsító anyagok (pl. kipufogógázok, tisztítószerek gőzei, peszticidek, alkohol, füst, élelmiszer-tartósítók stb.) a májat rendkívüli stressznek teszik ki, ezért a májsejtek állapota romolhat, és ilyenkor a normális méregtelenítő funkciók sem működnek tökéletesen. A máriatövis (Silybum marianum Gaertn.) terméseiből kinyert szilimarin nevű flavolignán-keverék, és fő alkotórésze a szilibinin.

 

Kapcsolódó termékek

BioMenü Spirulina alga tabletta (250 db)

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Spirulina alga por (125 g)

2.290 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Spirulina alga tabletta (500 db)

4.490 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Chlorella alga por (125 g)

3.590 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Chlorella alga tabletta (250 db)

3.990 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Chlorella alga tabletta (500 db)

7.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Taiwan Chlorella (Organikus édesvízi zöld alga tabletta, 200 db)

6.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Regalen (30 ml)

8.900 Ft
Kívánságlistára teszem

Natur Tanya® Máriatövis MAX + Kolin

3.190 Ft
Kívánságlistára teszem

Dr. Chen Máj meridián kapszula (30 db)

1.800 Ft
Kívánságlistára teszem