Citromos-gyömbéres forró ital
Hozzávalók:
-
2 db. citrom
-
2 ujjnyi gyömbér
-
fahéj
-
szegfűszeg
-
1 l víz
-
2 ek. méz
Elkészítés:
-
A citromokat kifacsarjuk, a gyömbért meghámozzuk lereszeljük.
-
Egy lábasba öntünk egy keveset a citromléből, beletesszük a reszelt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, hozzáöntjük a vizet és 20 percig fedő alatt főzzük.
-
A forró italt leszűrjük, mézzel ízesítjük, ha szükséges öntünk még hozzá citromlevet.
Fahéjas gyömbértea
Hozzávalók:
-
1 l víz
-
2 dkg. gyömbér
-
1 tk. fahéj
-
méz
-
citromlé
Elkészítés:
-
A vizet feltesszük főni a reszelt gyömbérrel, majd hozzáadjuk a fahéjat. Miután felforrt, még 10-15 percig főzzük.
-
Ha elkészült, leszűrjük a teát és poharakba töltve ízlés szerint mézzel és citromlével ízesítjük.
Mentolos forró csoki
Hozzávalók:
-
0.6 dl. tejszín
-
10 dkg. csokoládé
-
10 dkg. étcsokoládé
-
3.5 dl. tej
-
4 cl. mentalikőr
-
mentalevél
Elkészítés:
-
A tejszínt felmelegítjük, majd fémtálba öntjük. Félreteszünk a mentolos, töltött csokoládéból 4 kockát. A többit feldaraboljuk az étcsokoládéval együtt, a meleg tejszínbe szórjuk, és gőz fölött megolvasztjuk.
-
A tejet felmelegítjük. Összekeverjük az olvasztott csokoládés tejszínnel és mentalikőrrel, majd 4 előmelegített csészébe töltjük, végül a félretett csokoládéval és mentalevéllel tetszés szerint
Fehér forró csoki
Hozzávalók:
-
5 dl. tej
-
2 dl. tejszín
-
15 dkg. fehér csokoládé
-
1 csomvaníliás cukor
-
1 tk. fahéj
-
mályvacukor
Elkészítés:
-
A tejet a tejszínnel folyamatos keverés mellett felmelegítjük. (Nem felforraljuk!) A csokoládét felkockázzuk, majd beleszórjuk a tejes-tejszínes keverékbe.
-
Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és fahéjat, majd addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen elolvad benne.
-
Ha elkészült, poharakba töltjük, majd a tetejére mályvacukrot szórunk.
Sütőtökös, fűszeres latte
Hozzávalók:
-
2 dl. tej
-
1 adag erős kávé
-
1 evőkanál sütőtökpüré
-
1 teáskanál cukor
-
1 teáskanál fahéj
-
1 késhegynyi szegfűszeg
-
1 késhegynyi szerecsendió
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
-
Főzz le egy adag kávét. Rakd egy kisebb lábosba a sütőtökpürét, keverd össze a tejjel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vaníliával, és kis lángon kezdd melegíteni. Ha a massza homogén, tehát minden feloldódik, húzd le a tűzről. Még gyorsabb, ha a hozzávalókat mikróba teszed, és 35-40 másodperc alatt összemelegíted.
-
Várj pár percig, míg kicsit hűl, majd mixerrel krémesítsd. Öntsd egy dekoratív pohárba a sütőtökös-tejes keveréket, és csorgasd rá a kávét. A tetejére rakj habosított tejet vagy tejszínt, és megszórhatod még fahéjjal.
Forró, fűszeres alma cider
Hozzávalók:
-
1 l almalé
-
1 rúd fahéj
-
4 szegfűszeg
-
csipet őrölt szerecsendió
-
1 csillagánizs
-
1 kardamom
-
kb 2 cm-es gyömbér
-
1 citrom héja (zöldséghámozóval lehámozva, a fehér rész nélkül)
Elkészítés:
-
Az összes fűszerrel együtt öntsd lábosba az almalevet, majd forrald fel. Kb. 30 percig főzd alacsony lángon, lefedve, hogy a fűszerek átadják az ízüket, majd fedő alatt hagyd egy keveset állni. Szűrd át, és öntsd poharakba vagy bögrékbe. Ha rummal szeretnéd inni, akkor egy 2,5 dl bögréhez kb. 2 cent rumot önts, vagyis 20 ml-t, ez kicsit több, mint 1 evőkanál.
Aranytej – kurkuma latte
Hozzávalók:
-
1 bögre (bögre=2,3 dl) natúr növényi tej
-
1/4 kiskanál kurkuma
-
1/4 kiskanál gyömbér
-
1 csipet fekete bors
-
esetleg vanília kivonat
Elkészítés:
-
A hozzávalókat keverd össze a felforralt tejjel, és már fogyaszthatod is az üdítő arany lattét (ha darabos fűszereket használsz, hagyd lefedve az italt egy kis ideig).
-
Az aranytejet előzetesen is elkészítheted, és a hűtőszekrényben legfeljebb öt napig tárolhatod.