A csírák élettani hatásairól egyre többet hallani és folyamatosan növekszik azok száma is, akik ezeket az étkezéseik rendszeres részévé teszik. A csírák általánosságban is pozitív hatással vannak egészségünk megőrzésére. Ha az egészséges táplálkozás alapja a zöldségfélékben gazdag étrend, az élő élelmiszerek fogyasztása, érdemes a csírákat is beleépítenünk a mindennapi étkezésekbe.
A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk így rendkívül fontos, különösen a vitaminszegény hónapokban, hiszen ezekben az aprócska növényi részekben rengeteg vitamin, ásványi anyag, fehérje, aminosav és egyéb hasznos összetevő található. Mindezek elengedhetetlenek az emberi szervezet megfelelő működéséhez. A csírákban koncentráltan vannak jelen a tápanyagok, hiszen már ebben az állapotban tartalmazzák mindazt, ami a növények növekedéséhez, illetve később az "életükhöz" szükséges.
Fogyasztásukkal kapcsolatban azonban néhány fontos szabályt érdemes betartani. Ha otthon, mi magunk csíráztatunk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak csíráztatásra szánt magokat használjunk fel, ugyanis ezek a magok nem tartalmaznak vegyszereket, illetve vegyszermaradékokat, ellentétben a vegyszerrel kezelt, csávázott vetőmagokkal.
Csíráztatni meglehetősen egyszerű!
Még speciális edény sem szükséges hozzá, ám ha gyakran szeretnénk csíráztatni magokat, akkor érdemes egy csíráztató tálat beszerezni. A magokat folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd 10-12 órára áztassuk vízbe. Ezután öntsük le a magokról a vizet, és tegyük őket az edénybe (ha befőttesüveget vagy tálat használunk, akkor ennek tetejét fedjük le gézlappal, ez szűrőként is funkcionál). A tálat tegyük napos, világos, jól szellőző helyre és a magokat naponta két-három alkalommal öblítsük át. Az állott vizet azonban rendszeresen le kell önteni a csírákról! A legtöbb magféle 4-5 nap után lesz fogyasztható csíraállapotban, de érdemes kísérletezni, hiszen ahogy növekednek, úgy változik az ízük is.
A sok-sok csíra között bemutatnám a saját kedvenceimet:
- Búza
A búzacsírában rengeteg ásványi anyag található, nagy mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, valamint klorofillt. Ez utóbbi serkenti a vér oxigénszállító képességét, egyensúlyban tartja a vérnyomást és a vércukorszintet, tisztítja a májat, karban tartja az emésztést. A búzacsíra gyulladást gátló, baktériumölő, immunerősítő és jótékony hatással van az anyagcserére is.
- Lucerna
A csírák "királyának" is tartják, hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Igen erős antioxidáns, immunerősítő, frissítő és energiával feltöltő csíra. Segít a koleszterinszint csökkentésében, magas klorofill-tartalma a szív- és az érrendszer egészségért is felel. Segít a változókor tüneteinek, illetve a menstruáció előtti feszültségnek a mérséklésében.
- Zsázsa
Nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, A-, C- és E-vitamint. Erősíti az immunrendszert, segít védeni a szervezetet a káros szabadgyököktől, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve bizonyos rákos megbetegedések megelőzésében is szerepe lehet.
- Napraforgó
A szervezet számára fontos összes aminosavat tartalmazza, emellett A-, C-, E- és D-vitamin is van benne. Magas fehérje- és rosttartalmú, ez utóbbi miatt jó hatással van az emésztésre és a belekre; rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük a székrekedést. Méregtelenítő, vízhajtó, gyulladáscsökkentő hatású. A napraforgócsírában található esszenciális zsírsavak segítenek megfelelő szinten tartani a szervezet koleszterinszintjét, segítenek megelőzni a szívbetegségeket.
- Retek
Legnagyobb arányban A-, B1- és B6-vitamint tartalmaz, ásványi anyagok közül pedig a vas, a foszfor, a folsav és a kálium a legjelentősebbek. Kiváló a veseproblémákkal küzdőknek, természetes vízhajtó, és kiváló méregtelenítő szer is egyben. Tisztítja a májat, és akár a vesekövek eltávolításában is a hasznunkra lehetnek. Gyógyítja a homlok- és orrüreg gyulladását, sőt az asztmára is jó hatással van.
- Mustármag
A mustárcsíra antibiotikus hatású csíranövény. Tisztítja a nyálkahártyát, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Kiváló sajtokhoz, tésztafélékhez, túróban, és salátakeverékekben is. Általános tisztító hatása az egész szervezetre kiterjed és a benne található mustárolajnak köszönhető. Különböző fertőzések idején izzasztó hatásával segít szervezetünknek a védekezésben, tisztulásban. Az emésztőrendszerbe kerülve felszívódik, bejut a májba, vérbe és áttisztítja a szerveket, különösen a nyálkahártyákat.