1. Koleszterinszintet csökkentő hatás.
Egyes klinikai vizsgálatok szerint az őrölt lenmag fogyasztásával csökkenthető a magas koleszterinszint. Ez a hatás a lenmagban található rostoknak köszönhető, ugyanis ezek a rostok az epesókhoz kötődnek, mielőtt azok a szervezetből természetesen kiválasztódnak. Hogy hogyan hat ez a koleszterinszintre? Az epesók glicinnel vagy taurinnal konjugált epesavakból állnak, és szervezetünk a májban állítja elő ezeket nem más, mint a koleszterin felhasználásával. A megkötött epesók pótlására a koleszterint a szervezetünk a vérből a májba juttatja, ami végeredményben a koleszterinszint csökkenését idézheti elő.
2. A lenmag az omega-3 és omega-6 zsírsavak egyik legjobb forrása.
A lenmag és a lenmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), vagyis az omega-3 inaktív, növényi élelmiszerekben megtalálható formáját, valamint omega-6 zsírsavat, így fogyasztása kifejezetten előnyös az agy, a szemek, a szív-és érrendszer, a bőr és a haj, a csontok, valamint a belső szervek egészsége számára is.
3. Lenmagolaj és gyulladáscsökkentés
A lenmagolaj nagyszerű belső és külső gyulladáscsökkentő, és ezt a tulajdonságát a köszvényes rohamoktól kezdve, az ízületi gyulladásokon át a bélgyulladásig ki tudjuk használni. Rendszeres fogyasztása hozzájárul az olyan gyulladásos bélbetegségek enyhítéséhez, mint a Crohn és a Colitis ulcerosa (fekélyes vastagbél gyulladás). A lenmagolaj fogyasztása különösen hasznos autoimmun eredetű betegségekben, mivel annak állandó velejárója a gyulladás. A lenmagolajban található ALA zsírsav segít enyhíteni az ízületek merevségét, és felgyorsítja a csontritkulás, izom és ízületi panaszok okozta merev és beszűkült mozgás gyaloglási sebességet.
4. Lenmagolaj az emésztés javítására.
Hemodialízisen, vagyis testen kívüli vértisztításon áteső embereken, illetve állatokon végzett kutatások szerint a lenmagolaj hatékony lehet mind a székrekedés, mind a hasmenés kezelésében. Székrekedés esetén a lenmagolaj alkalmazásával elősegíthető a rendszeres, megfelelő gyakoriságú bélmozgás, illetve javítható a széklet konzisztenciája is.A lenmagolaj a teljes emésztőrendszert karban tartja, kiemelten a gyomrot és a beleket. Dolgozik a savképződés ellen, visszaszorítja a puffadást, elősegíti az emésztést és csökkenti a belek gyulladásait. Beolajozza a vastagbél felszínét, és ezzel egyszerre csökkenti a gyulladásokat és serkenti a salakanyagok távozását.
5. Fokozhatja a bőr egészségét.
A lenmagolaj fogyasztása nem csak a bőr általános egészségét segíthet megőrizni, hanem fokozhatja annak hidratáltságát és simaságát, csökkentheti a gyulladásokat, a duzzanatokat, a bőrpírt és a viszketést, valamint egyes bőrbetegségek, köztük az atópiás dermatitisz megelőzésében és kezelésében is kulcsfontosságú lehet. Napozás utáni testápolóként segít elkerülni a hámlást, megnyugtatni és regenerálni a bőrt.
6. Hormonális egyensúly támogatása.
A lenmagolaj fitoösztrogéneket tartalmaz, amelyek segíthetnek a hormonális egyensúly fenntartásában, különösen nők esetében. Különösen ajánlott menopauzában és PCOS-ben. Az alfa-linolénsav javítja a nemi szteroid hormon zavarokat, a zsíranyagcsere zavart, az inzulinrezisztenciát, a petefészek rendellenességeit, csökkenti a gyulladásokat, kedvezően módosítja a bél mikrobióta és a hüvelyi mikrobióta összetételét és segíti a teherbeesését PCOS-ben. A lenmagolaj csökkenti a menopausa tüneteit és ebben az alfa-linolénsav mellett a bőségesen előforduló lignánok is segítenek, melyek a szervezetben jelentkező ösztrogéningadozásokat szabályozzák.
7. Lenmagolaj a konyhában.
A lenmagolaj sajátos íze a frissen tisztított dióéra emlékeztet, ami harmonikusan illeszkedik sokféle ételhez és ízhez, és lehetőséget nyújt arra, hogy segítségével minden nap hozzájuthassunk Omega-3 zsírsav adagunkhoz, növényi forrásból. Használhatjuk önmagában, vagy turmixokhoz, hideg ételekhez, például joghurthoz vagy salátákhoz keverve (jól megy a narancshoz, mézhez és mustárhoz is), de a lenmagolaj kiválóan illik friss gyümölcs- és zöldség smoothiek-hoz is
8. Rendkívül gazdag vitaminforrás.
A lenmag kimagasló mennyiségben biztosít fehérjéket, rostokat, omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint számos további kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot is. Utóbbiak közé tartozik a tiamin, vagyis a B1-vitamin, a piridoxinként is ismert B6-vitamin, a folát, vagy más néven B9-vitamin, a cink, a magnézium, a réz, valamint a vas is.