Nature Cookta étkezési parajdi só (1 kg)
1.090 Ft (858 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Nature Cookta étkezési parajdi só (1 kg)

Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2025. június 20.
Kívánságlistára teszem
1.090 Ft (858 Ft + ÁFA)
Menny.:db

Leírás

Nature Cookta étkezési parajdi só (1 kg)

 

Az erdélyi kincs az egyik legjobb minőségű só: nem jódozott és természetes tisztaságú. Háztartásunkban leggyakrabban a konyhai sóval találkozunk, ám az emberi kéz által sokáig érintetlen helyekről származó sófajtáknak -ahogy a parajdi sónak is- sokkal több pozitív tulajdonsága van, mint tisztított társainak. A Nature Cookta Étkezési Parajdi sót külső környezeti hatásoktól védett helyről szerzik be. Különlegességét tovább növeli, hogy kizárólag kézzel bányásszák, apró darabokra aprítják. Megtartja a lehető legtermészetesebb mivoltát és tulajdonságait. Az egyik legjobb hatású összetétel semmiféle adalékanyagot és csomósodásgátló szert nem tartalmaz, ellenben számos ásványianyagot és nyomelemet rejt magában. A parajdi sóbánya az erdélyi Parajd közelében található. A parajdi sótelep Európa egyik legnagyobb sótartaléka, a sótömb maga 1,2 km × 1,4 km átmérőjű, enyhén ellipszis alakú és 2700 méter mélységben gyökerezik. Több száz jövő-év kibányászható sóját rejti magába, és ezzel Erdély gazdagságának egyik legjelentősebb kincsesládája. 

 

Az Ősóceán kiszáradásakor keletkezett a parajdi só. Az erdélyi sóvidék központja Parajd volt, mely a Kárpát-medence egyik legfontosabb bányászati helye ma is. A település neve a ‘paraj’ elnevezésből származik. A hagyomány szerint a sószállító fuvarosok lovaikat itt legeltették, ,,páréztatták”, miközben szekereiket sóval megrakták. Cassiodorus római történetíró 1500 évvel ezelőtt is már azt hangoztatta, hogy a só az aranynál is nagyobb kincs, amely nélkül az ember nem tud élni. Már a rómaiak korában is működtek a település bányái. A parajdi sót a székely nemzet sójaként is emlegették, az itt lakók 1562-ig szabadon rendelkeztek ezzel a kinccsel. Felkeléseik miatt azonban II. János magyar király elrendelte a sóbányák őrzését, így jöhetett létre 1564-ben Parajd települése is. A világszerte ismert só Európa egyik legnagyobb sótartalékának számít. Értékét mutatja, hogy egész birodalmakat alapozott meg és gazdaggá tette a sólelőhelyek környékén élőket. A só szállítása útvonalakat határozott meg, s különböző adókat is kivetettek rá.

 

A parajdi só sokrétűen felhasználható, gyógyászati és konyhai célokra egyaránt. Leggyakrabban fürdősóként alkalmazzák reumatikus és mozgásszervi problémákra, de légzőszervi megbetegedésekben, bőrproblémákban és stresszoldásra is használható. Emellett sós ivókúrában és konyhai ízesítésre is kiváló.  Főzéskor, sütéskor mindenféle típusú étel ízesítésére alkalmazható. Nyugodtan használhatjuk a hagyományos, asztali só helyett húsokhoz, halakhoz, salátákhoz, ‘sóágyakhoz’ is. Érdemes ezzel a sóval tartósítania a káposztát, hogy a levele ropogós maradjon. Elősózás a baromfihúsoknál és a halaknál ajánlott. A bárányhúst a sütés előtt 24-48 órával előbb javasolt besózni, így íze sokkal teltebb és ízletesebb lesz. A kivételes só gazdagabb ízvilágot kölcsönöz ételeinknek. Segítségével saját szánk íze szerint formálhatjuk finomságainkat.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Felhasználási javaslat

Gyógyászati felhasználás:

  • Fürdősó:

    A parajdi fürdősó magas gyógyiszap és ásványianyag-tartalma miatt kiválóan alkalmas ízületi fájdalmak, reumatikus problémák enyhítésére, valamint a bőr feszességének és rugalmasságának helyreállítására. Egy fürdőzés felérhet egy méregtelenítő kúrával, és segíthet a stressz és feszültség oldásában. 

  • Légzőszervi problémák:

    A parajdi só inhalálása hatékony lehet asztma és hörghurut esetén, mivel segít a lerakódott váladék felszakításában és a légutak tisztításában. 

  • Bőrproblémák:

    A parajdi só fertőtlenítő és bőrnyugtató hatású, így jótékonyan hathat ekcéma, pattanásos és mitesszeres bőr esetén. 

  • Sós ivókúra:

    A parajdi só ivókúraként történő alkalmazása a szervezet méregtelenítésére, az emésztés javítására, valamint az immunrendszer erősítésére is alkalmas lehet. 

  • Sóterápia:

    A parajdi sóból készült sófalak és sólámpák javíthatják a levegő minőségét és hozzájárulhatnak a jobb közérzethez. 

  • Egyéb gyógyhatások:

    A parajdi só enyhítheti az idegfájdalmakat, segíthet a köszvény és az ízületi gyulladások megelőzésében, valamint támogathatja az idegrendszer működését. 

Konyhai felhasználás:

  • Ételek ízesítése: A parajdi só hagyományos és tengeri só helyett is használható ételek ízesítésére.
  • Sózott ételek: Készíthetünk belőle sózott húst, halat, zöldségeket is. 

Fontos megjegyzés: A parajdi sóval végzett kezelések előtt mindig érdemes konzultálni orvossal vagy természetgyógyásszal, különösen ha valamilyen egészségügyi probléma áll fenn. 

Kapcsolódó termékek

N&Z 4édes (500 g)

2.540 Ft
Kívánságlistára teszem

GAL Glicin (500 g)

4.290 Ft 3.190 Ft
-26%
Kívánságlistára teszem

Natur Tanya® Lícium gyümölcs (Goji bogyó)

990 Ft
Kívánságlistára teszem

N&Z Epsom-só (keserűsó, 1 kg)

1.190 Ft
Kívánságlistára teszem

BioMenü Spirulina alga tabletta (250 db)

2.490 Ft
Kívánságlistára teszem