A Ganoderma gomba, más néven reishi, pecsétviaszgomba, egy értékes és népszerű gyógygomba, amelyet az ázsiai orvoslásban évszázadok óta használnak. A Ganoderma gazdag forrása az immunrendszer támogatásához szükséges poliszacharidoknak, triterpéneknek, antioxidánsoknak, és más bioaktív vegyületeknek. Ezen kívül, a Ganoderma kiváló forrása a B-vitaminoknak, D-vitaminnak, kalciumnak, magnéziumnak, és vasnak. A kínai medicina előszeretettel használja a reishit méregtelenítésre, mely egyébként a máj legfőbb funkciója. A manapság egyre nagyobb mennyiségben előforduló mérgek, toxinok, petrokémiai anyagok, növényvédőszerek, gyomirtók, mind-mind megterhelik méregtelenítő szervünket, a májunkat.
A Ganoderma gomba termesztése bonyolult folyamat, amely speciális körülményeket igényel, mint például megfelelő hőmérséklet, páratartalom, és megfelelő tápanyagforrás. Az ideális hőmérséklet a termesztéshez 22-28 Celsius fok között van, a páratartalom pedig 80-90% körül kell legyen. A Ganoderma micéliumot (a gomba szövetét) általában tölgyfából készült fatörzseken termesztik, amelyeket előzőleg sterilizálnak.
A Ganoderma gomba számos jótékony hatása van, beleértve az immunrendszer támogatását, a stressz csökkentését, a májvédelmet, az allergiák enyhítését, a vérnyomás csökkentését, a koleszterinszint csökkentését, a szív- és érrendszeri egészség javítását, és a daganatok elleni harcot. Azonban fontos megjegyezni, hogy a Ganoderma gomba nem helyettesítheti a szükséges orvosi kezeléseket, és mindig konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt bármilyen kiegészítőt vagy gyógygombát fogyasztunk. Összességében a Ganoderma gomba egy nagyon értékes és hatékony gyógygomba, amelynek termesztése és fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat.
Fogyasztási javaslat:
A Ganoderma gomba számos formában fogyasztható, beleértve a kapszulákat, porokat, kivonatokat, és a teát.
-
Napi egy-két kávéskanál őrleményt elkeverünk kevés folyadékba, vízbe, teába, kávéba, zöldség, vagy gyümölcslébe. A forró folyadék fokozza a gomba hasznosulását!
-
Forrázatot készítünk: egy mokkáskanál gombaport kávés csészébe rakunk, majd a forralóban felforralt vízzel (kb. 0,5-1 dl) leforrázzuk, állni hagyjuk, kihűlés után fogyasztjuk. Ízlés szerint ízesíthetjük fahéjjal, citromlével, vagy felönthetjük gyümölcslével.
-
Tea főzet is készíthető belőle: teafilter papírba tesszük a kávéskanál ganoderma gomba őrleményt. Leforrázzuk 2dl forró vízzel, majd 5 percig állni hagyjuk. Miután kihűlt citrommal ízesítjük, mert a C vitamin fokozza a termék összetevőinek biohasznosulását! Influenzás időszakban a ganoderma mellé tehetünk friss gyömbért is a teánkba. Ha nincs otthon teafilter papír, tegyük az őrleményt a csészénkbe és úgy forrázzuk le. Az így elkészült teát leszűrjük (akit nem zavar nyugodtan igya meg az őrleményt a teával együtt).
Vevői kérdések:
- A forró folyadék nem teszi tönkre a gombában lévő hatóanyagokat?
A gombában lévő hatóanyagok nem érzékenyek a magas hőmérsékletre. Sőt a forró közeg segíti a szervezetünknek a hasznosítás folyamatát.
- Evés előtt, vagy evés után fogyasszam?
Alapvetően nincs jelentősége. Amennyiben a gomba fogyasztása során érzékeny hasi panaszokat észlel, akkor étkezés közben, vagy utána fogyassza az őrleményt.
- Mennyit fogyasszak a gomba őrleményből? Csapott, vagy púpos kávés kanál az adag?
Mivel természetes anyagról beszélünk, így nem lényeges a milligramm pontosságú adagolás. Mindenképpen fokozatosan szoktassa hozzá a szervezetét a ganoderma gomba fogyasztásához, mivel erősen méregtelenít: az első héten napi fél kávés kanál fogyasztása elegendő. A következő héten 2xfél, vagy 1x1 kávés kanállal fogyassza a gombát. Közérzetétől függően emelheti az adagot napi 2-3 x 1 kávés kanálnyi adagig.
- Este, vagy napközben jobb a ganoderma gomba alkalmazása?
A ganoderma gomba természetes összetevője a szerves germánium, mely növeli a véroxigén szintet, ezért a gombát inkább reggel, vagy napközben fogyassza.
- Honnan tudom, hogy nekem mennyi gomba por fogyasztása a megfelelő?
A ganoderma túlzott fogyasztása esetén ingerlékenység, hasmenés, kiütések előfordulhatnak. Ez esetben csökkentse a gomba por fogyasztását.
- Mikor nem javasolt a bio ganoderma őrlemény használata?
3 éves kor alatt, terhesség és szoptatás idején.
- Lehet-e gyógyszeres terápia mellett bio ganoderma őrleményt fogyasztani?
Természetesen lehet, hisz ez a termék természetes bio élelmiszer. Amennyiben valamilyen betegségben szenved, kérje ki orvosa véleményét!
- Vannak viszont olyan gyógyszerek, melyek hatását befolyásolhatja a termék alkalmazása, ilyenek lehetnek: Véralvadásgátlók
- Lehet-e műtét környékén ganodermát fogyasztani?
Mivel a ganoderma gomba növelheti a vérzés kockázatát, 2 héttel a tervezett műtét előtt érdemes abbahagyni a fogyasztását. Amennyiben ilyen jellegű gyógyszereket szed, feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát!