Leírás
Bokrosgomba folyékony gombakivonat (100 ml)
A Bokrosgomba (Grifola frondosa) egy Távol – Keleten őshonos tapló. Magyarországon is előfordul, azonban itt 2013 óta védett faj. 1979 óta termesztik sikerrel. Mivel japán közvetítéssel lett ismert, nemzetközi szinten japán nevén – maitake – a legismertebb. A Távol – keleti gyógyászat és népi gyógyászat által nagyra értékelt gyógyhatású gomba. Távol – keleten a fiatal példányokat ehető gombának tartják. Európában nem! A japán, kínai tapasztalatokat megerősítő tudományos kutatások eredményeinek fényében immunerősítő és antitumorális hatásait értékeljük legtöbbre.
Magas ß-glükán poliszacharidtartalma (Maitake-D, Maitake-MD frakció) mind a veleszületett, mind a szerzett immunválaszt erősítik. A grifolan-7 poliszacharidja és lektinjei közvetlen tumorsejt gátló hatásúak. Emellett a gomba vizes kivonata a hajszáleres hálózat kiépülésének gátlásával is lassítja a tumorok vérellátását (antiangiogenetikus hatás), és ezáltal növekedését. α-glukozidáz enzimgátló anyagai humán vizsgálatokban jelentősen hozzájárultak a vércukor csökkentéséhez. Közvetett anyagcsere hatásai mellett, természetes ACE-gátló anyagai közvetlenül is hozzájárulnak a vérnyomás szabályozáshoz, szív – érrendszeri szövődmények kockázatának csökkentéséhez. Kálcium és magnézium tartalmán túl, a csontépítést serkentő ergoszterint és proteoglükánokat is tartalmaznak. Változatos zsírsavtartalma (elaidinsav, linolénsav, olajsav, oleidinsav) enyhébb krónikus gyulladások enyhítésében kapnak szerepet. Támogatja a máj zsírbontó működését, javíthat a zsírmáj állapotán.
Kinek előnyös a Bokrosgomba folyékony gombakivonat fogyasztása?
Kutatási eredmények és gyakorlati tapasztalatok alapján a bokrosgomba (Grifola frondosa / maitake) és készítményeinek fogyasztása eredményesen járul hozzá:
-
Az immunválasz erősítéséhez, mind baktériumok és vírusok, mind tumorsejtek támadásaival szemben.
-
A fejlődő tumorsejtek szaporodásának és vérellátásának gátlásával lassítja azok fejlődését. A hagyományos tumorellenes kezelésekhez társítva javítja a kezelés eredményességét, mérsékli a kezelés mellékhatásait.
-
Kedvező hatású 2. típusú cukorbetegség kezdeti és középsúlyos szakaszában.➢ Jótékony enyhébb fokú zsíranyagcserezavarokban, zsírmáj megszüntetésében.
-
Fiatalkorban támogatja a csúcs csonttömeg felépítését.
-
Hozzájárul az időskori csontritkulás kockázatának csökkentéséhez.
-
Hasznos lehet enyhébb krónikus gyulladások panaszainak enyhítésében, a
-
kórfolyamat lassításában.
Vélemények
Összetevők, adagolás
Összetevők: Grifola frondosa gomba glicerines kivonata.
Ajánlott napi adag: felnőttek számára naponta 1 x 5 ml (egy teáskanálnyi) fogyasztása javasolt önmagában, vagy nem túl forró ételben (joghurt, leves), vagy italban (ivóvíz, gyümölcslé, tea, tej) elkeverve.
Tömeg: 100 ml.
Figyelem: Terhesség és szoptatás alatt nem javasolt a szedése! A jelenleg hatályban lévő EU-s (A 37/2004 (IV. 26.) EU) és magyar jogszabályok alapján a gyógyhatású gombáknak ill. semmilyen más élelmiszernek (pl. fokhagyma) gyógyhatást tulajdonítani nem szabad, ezért a fenti leírásban olvasható állítások nem vonatkoztathatók a fentebb leírt élelmiszertermékekre sem. A megfogalmazott állítások kizárólag a hatóanyagok (és nem a termék) élettani hatásaira vonatkoznak, és a vásárlók általános tájékoztatását szolgálják. Napjaink tudományos vizsgálatainak eredményeit összegzik a hatóanyagokkal kapcsolatban, feltüntetve a vonatkozó tudományos publikációt, ill. klinikai vizsgálatot, ahol az állítást megfogalmazták.
Ellenőrző szervezet: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Szakirodalmi hivatkozások:
1. M. Mayell: Maitake extracts and their therapeutic potential; Altern Med Rev. 2001 Feb;6(1):48-60.
2. Dr. Gothárd Cs., Dr. Taracközi I.: Gyógygombák – Mycotherapia; DRTV Média Plus Kft, 2021; 83 – 86 oldal
3. Anna Ciecierska, Małgorzata Ewa Drywień, Jadwiga Hamulka, Tomasz Sadkowski: Nutraceutical functions of
beta-glucans in human nutrition; Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(4):315-324. (article in english)
4. Agustina Roldan-Deamicis, Eliana Alonso, Belén Brie, Diego Aguilera Braico, Gabriela Andrea Balogh: Maitake
Pro4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice; Cancer Med. 2016 Sep;5(9):2427-41
5. K. Kubo, H. Aoki and H. Nanba: Anti-diabetic activity present in the fruit body of Grifola frondosa (Maitake). I;
Biol Pharm Bull. 1994 Aug;17(8):1106-10.
6. Yinrun Ding, Chun Xiao, Qingping Wu, Yizhen Xie, Xiangmin Li, Huiping Hu and Liangqiu Li: The Mechanisms
Underlying the Hypolipidaemic Effects of Grifola frondosa in the Liver of Rats; Front Microbiol. 2016; 7: 1186.