Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Forró italok a hideg napokra

Gyógykuckóshop
2024. 01. 09. 10:00:00
Forró italok a hideg napokra

A hideg téli napokon ki ne vágyna egy melengető forró italra? Egy bögre tea, forró csoki pillanatok alatt felmelegíti az embert.

CITROMOS GYÖMBÉRES FORRÓ ITAL

  • 2 db. citrom

  • 2 ujjnyi gyömbér

  • fahéj

  • szegfűszeg

  • 1 l víz

  • 2 ek. méz

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A citromokat kifacsarjuk, a gyömbért meghámozzuk lereszeljük.

  2. Egy lábasba öntünk egy keveset a citromléből, beletesszük a reszelt gyömbért, a fahéjat, a szegfűszeget, hozzáöntjük a vizet és 20 percig fedő alatt főzzük.

  3. A forró italt leszűrjük, mézzel ízesítjük, ha szükséges öntünk még hozzá citromlevet.

 

 

FAHÉJAS GYÖMBÉRTEA

  • 1 l víz

  • 2 dkg. gyömbér

  • 1 tk. fahéj

  • méz

  • citromlé

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A vizet feltesszük főni a reszelt gyömbérrel, majd hozzáadjuk a fahéjat. Miután felforrt, még 10-15 percig főzzük.

  2. Ha elkészült, leszűrjük a teát és poharakba töltve ízlés szerint mézzel és citromlével ízesítjük.

 

 

MENTOLOS FORRÓ CSOKI

  • 0.6 dl. tejszín

  • 10 dkg. csokoládé

  • 10 dkg. étcsokoládé

  • 3.5 dl. tej

  • 4 cl. mentalikőr

  • mentalevél

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejszínt felmelegítjük, majd fémtálba öntjük. Félreteszünk a mentolos, töltött csokoládéból 4 kockát. A többit feldaraboljuk az étcsokoládéval együtt, a meleg tejszínbe szórjuk, és gőz fölött megolvasztjuk.

  2.  A tejet felmelegítjük. Összekeverjük az olvasztott csokoládés tejszínnel és mentalikőrrel, majd 4 előmelegített csészébe töltjük, végül a félretett csokoládéval és mentalevéllel tetszés szerint

 

 

FEHÉR FORRÓ CSOKI

  • 5 dl. tej

  • 2 dl. tejszín

  • 15 dkg. fehér csokoládé

  • 1 csomvaníliás cukor

  • 1 tk. fahéj

  • mályvacukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A tejet a tejszínnel folyamatos keverés mellett felmelegítjük. (Nem felforraljuk!) A csokoládét felkockázzuk, majd beleszórjuk a tejes-tejszínes keverékbe.

  2. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és fahéjat, majd addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen elolvad benne.

  3. Ha elkészült, poharakba töltjük, majd a tetejére mályvacukrot szórunk.

 

 

SÜTŐTÖKÖS, FŰSZERES LATTE

  • 2 dl. tej

  • 1 adag erős kávé

  • 1 evőkanál sütőtökpüré

  • 1 teáskanál cukor

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 késhegynyi szegfűszeg

  • 1 késhegynyi szerecsendió

  • 1 csomag vaníliás cukor

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Főzz le egy adag kávét. Rakd egy kisebb lábosba a sütőtökpürét, keverd össze a tejjel, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a vaníliával, és kis lángon kezdd melegíteni. Ha a massza homogén, tehát minden feloldódik, húzd le a tűzről. Még gyorsabb, ha a hozzávalókat mikróba teszed, és 35-40 másodperc alatt összemelegíted.

  2. Várj pár percig, míg kicsit hűl, majd mixerrel krémesítsd. Öntsd egy dekoratív pohárba a sütőtökös-tejes keveréket, és csorgasd rá a kávét. A tetejére rakj habosított tejet vagy tejszínt, és megszórhatod még fahéjjal.

 

 

FORRÓ, FŰSZERES ALMA CIDER

  • 1 l almalé

  • 1 rúd fahéj

  • 4 szegfűszeg

  • csipet őrölt szerecsendió

  • 1 csillagánizs

  • 1 kardamom

  • kb 2 cm-es gyömbér

  • 1 citrom héja (zöldséghámozóval lehámozva, a fehér rész nélkül)

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Az összes fűszerrel együtt öntsd lábosba az almalevet, majd forrald fel. Kb. 30 percig főzd alacsony lángon, lefedve, hogy a fűszerek átadják az ízüket, majd fedő alatt hagyd egy keveset állni. Szűrd át, és öntsd poharakba vagy bögrékbe. Ha rummal szeretnéd inni, akkor egy 2,5 dl bögréhez kb. 2 cent rumot önts, vagyis 20 ml-t, ez kicsit több, mint 1 evőkanál.

 

 

ARANYTEJ – KURKUMA LATTE

  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) natúr növényi tej

  • 1/4 kiskanál kurkuma

  • 1/4 kiskanál gyömbér

  • 1 csipet fekete bors

  • esetleg vanília kivonat

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A hozzávalókat keverd össze a felforralt tejjel, és már fogyaszthatod is az üdítő arany lattét (ha darabos fűszereket használsz, hagyd lefedve az italt egy kis ideig).

  2. Az aranytejet előzetesen is elkészítheted, és a hűtőszekrényben legfeljebb öt napig tárolhatod.